AEQ metoda‎ > ‎

AEQ metoda

AEQ metoda vas nauči zavedanja sebe, svojih gibov odločitev in dejanj. Povrne zmožnost da, vi postanete šef svojim mišicam, telesu, svoji volji in mišljenju. In ko bolje kontrolirate vse to, pričnete kontrolirati tudi neuro-muskulaturni sistem. Ko mišice sproščate in daljšate, sproščate tudi stres. 
______________________________________________________________________________________________________________

Z AEQ metodo varno, nežno, razumsko in dolgoročno skušamo odpraviti kronične bolečine.  Je aktivna, ne pasivna metoda, je uspešen način čutno-gibalnega organskega učenja, ki nas nauči odpraviti vzroke večine kroničnih bolečin v mišicah in gibalnih omejitev v življenju. 
______________________________________________________________________________________________________________

Vzrok za stanje kronično napetih mišic je izguba zavestnega občutka in nadzora nad mišičnim tonusom. Izgubimo možnost gib kadarkoli ustaviti in narediti nekaj povsem drugega. To stanje povzroči senzorno-motorno amnezija, in se razvije kot posledica poškodb, navad in izpostavljenosti stresu. Mišice so se  zaradi  senzorno-motorične amnezije navadile biti napete in take nato tudi ostanejo, ne glede na to, kako jih poskušamo sproščati. Dolgoročno ne pomagajo niti raztezanje, masaža, kiropraktika ali tablete proti bolečinam.
_____________________________________________________________________________________________________________

Če želimo težave odpraviti, moramo mišice, ki so se naučile biti napete, kot nepotrebno napete najprej občutiti in se  naučiti, kako jih sprostiti.

AEQ metoda pozna rešitve za spremembo neprekinjene mišične napetosti. Omogoča jih skozi spremembe v naših možganih oziroma živčnem sistemu in njunem nadzoru nad mišicami in gibanjem.

Medtem ko z večino metodami za lajšanje bolečin skušamo odpraviti bolečino na posameznem delu telesa (vrat, kolki, hrbet …), AEQ  metoda razume, da je bolečina v telesu le sestavni del širšega vzorca naše disfunkcije. Ti vzorci odsevajo naše značilne odzive na stres, ki vključujejo (za)krčenje mišic. Senzorno-motorna amnezija (lahko uporabimo tudi izraz čutno-gibalna amnezija) in disfunkcije, ki jih ta povzroča, se manifestirajo v treh posebnih celostnih vzorcih gibanja, ki jih imenujemo refleks zelene luči (pojdi naprej), refleks rdeče luči (stoj, pojdi nazaj) in refleks travme (posledica poškodb).
______________________________________________________________________________________________________________

Težave, pri katerih si lahko pomagamo z učenjem AEQ metodo:

AEQ je nadvse učinkovita pri lajšanju in odpravi kroničnih bolečin in stanj, kot so npr.:                             

• bolečine v vratu                                                                       
• glavoboli
• zmrznjena rama                              
• išias
• bolečine v hrbtu
• bolečine v kolenu
• mišični krči
• bolečine v sklepih

Uporaba somatske logike odločanja, bolj urejeno gibanje ter povečana sposobnost usmerjanja pozornosti, ki jo redno učenje AEQ metode prinese med drugim:

• izboljša ravnotežje in orientacijo v prostoru
• zmanjša utrujenost in poveča zmožnost  za gibanje, delo in šport
• izboljša držo, dihanje ter regeneracijo po naporih
• izboljša zdravje, počutje in sposobnost za delovanje
• izboljša koordinacijo pri vseh gibih
• vodi do večjega samozavedanja
______________________________________________________________________________________________________________

Prvi korak do spremembe je samozavedanje. Opazujte se: svoje misli, strahove, prepričanja, navade, dejanja in tudi svoje nedelovanje. Večina nas verjame, da svoje življenje usmerjamo le mi sami, z lastnimi odločitvami. Je res tako? Rekel bi, da ne glede na to, kako duhovno razviti smo, utegnemo dnevno povleči komajda kakšno odločitev, ki bi v polnosti izražala, da se jasno zavedamo svoje poti in sebe v sedanjem trenutku. Večinoma namreč delujemo kot roboti, samozadostno, avtomatsko programirano, pod taktirko starih navad razvitih iz reakcij na čustvene dogodke iz preteklosti. Z učenjem AEQ klinične somatike se naučimo zavestnega delovanja.

Izjemno pomembno je razvijati sposobnost občutenja lastnega telesa. To lahko izboljšamo in ohranjamo s somatskimi gibi. Pomembni smo enako, kot so pomembni ljudje okoli nas, ki bi jih morali spoštovati ali imeti radi kot sami sebe. Zato razmišljajmo o sebi in se trudimo spoznavati se v globino ter negovati duhovnega raziskovalca v sebi.

A vedno je tu naše telo, ki nas na pot raziskovalca pripelje prvo. Nekaj nas boli ali pa le nismo dovolj sproščeni v lastnem telesu in se pri določenih gibih in premikih počutimo, kot bi nas zategovalo. Že zdavnaj se ne znamo več gibati s polnim zavedanjem, tako, da gibom prisluhnemo in jih opazujemo, gibanje je za nas nekaj samoumevnega, početje, ki mu ni treba namenjati niti pretirane pozornosti, občutka niti kontrole.  S somatskim raziskovanjem ne le usklajujemo svoje gibanje, pač pa izboljšujemo učinkovitost svojega  delovanja in življenja.

Ko se zavemo posledic slabih navad, se lahko odločimo spremeniti jih. Prepričanja in ravnanja, ki se ujemajo z našimi željami in namerami, nas bodo podprla pri doseganju boljšega nadzorovanja telesa in uma.

Res je, dednost lahko odigra svojo vlogo in tudi duhovni vidiki so lahko v igri, toda večina tistega kar vas je oblikovalo, izhaja iz prepričanj, posnemanja in informacij drugih ljudi.

Zapomnite si, da misli vodijo k občutkom, ta vodijo k dejanjem, dejanja pa vodijo k rezultatom.
______________________________________________________________________________________________________________

Osnovni namen AEQ metode je povečanje urejenosti  pri krajšanju in daljšanju mišic, ki sodelujejo ali bi morale sodelovati pri gibu. Mišice v gibu sodelujejo na dva načina: s krajšanjem (kontrakcija ) in daljšanjem (sproščanje). Pri vsakem še tako majhnem gibu bodo vse mišice morale sodelovati usklajeno in gib izvesti urejeno ter učinkovito. To je mogoče le, če ni prisotne senzorno-motorične amnezije.

Naloga možganov je, da mišice vodijo v pravilen gib s tem, ko usklajujejo njihovo sodelovanje v gibu. Zato je potrebno tudi dovolj dobro čutenje. Možgani tako v somi ustvarijo določen in potreben red. Skladno s stopnjo urejenosti lahko izvajamo bolj ali manj kompleksne gibe. Gib izvedemo lahkotno, neboleče s prijetnim občutkom in brez odpora, če naša zmožnost – urejenost – kompleksnosti nekega giba ustreza. Če pa gib zahteva urejenost in stopnjo nadzora, ki jo naš živčno-mišični sistem ne obvladuje , pa občutimo strah, odpor in potrebo po premagovanju naših meja z namenom, da bi gib vseeno izvedli. Tega pri otrocih nikoli ne vidimo, saj ne izvajajo gibov, na katere še niso pripravljeni, ampak ostajajo v območju prijetnega, ki jim kaže meje trenutnega znanja.

Otroke v odkrivanje veščin vodi radovednost, ki jim omogoča počasno progresivno povečevanje znanja brez borbe in premagovanja samih sebe. A kljub navidezni počasnosti otrokovega pristopa, da bi izboljšal razvoj novih veščin, njegovo učenje privede do napredka, ki pa ga odrasli ne zmorejo doseči niti s pridnostjo, trudom in premagovanjem samega sebe. Sploh če primerjamo dolgoročen vpliv pridobljenega skozi igro pri otrocih in relativno hitro izgubo skozi trud pridobljenega pri odraslih.
______________________________________________________________________________________________________________

Vir:
http://aeq.si/kaj-je-aeq-klinicna-somatika
knjiga Lahkotno iz kroničnih bolečin, avtor Aleš Ernst