Skupinske vadbe‎ > ‎

Nosečke

Gibajte se ustrezno

Z vadbo za nosečnice vsestransko vplivamo na dobro počutje v nosečnosti. V telesu se med nosečnostjo dogajajo velike hormonske spremembe, ki spremenijo telo. Posledice nosečnosti se pojavljajo v obliki spremenjene telesne drže, bolečin v križu, težavami z inkontinenco itd. S sistematično vadbo ohranjamo dobro telesno držo, preprečujemo in odpravljamo bolečine v hrbtu, preprečujemo pojav inkontinence ter izboljšamo ravnotežje in koordinacijo. Nosečnice naučimo dihalnih tehnik za sprostitev, med popadki in pri iztisku ploda.

Posebno pozornost namenjamo mišicam medeničnega dna, ki so med nosečnostjo in porodom najbolj obremenjene. Poseben sistem dihanja poudarja napetost v globokih trebušnih mišicah, ki okrepljene razbremenijo spodnje hrbtne mišice in delujejo preventivno pred poškodbami in bolečinami v spodnjem delu hrbta.

Vadba je namenjena vsem nosečnicam (o vadbi se posvetujte z vašim ginekologom). Primerna je za »že prej aktivne« bodoče mamice, kot tudi za začetnice.

Fit nosečke po porodu načeloma veliko hitreje okrevajo.
__________________________________________________________________________________________________

Nosečniške delavnice:

Handling
Dojenček – kako ga pestujemo in kako se ukvarjamo z njim?

Na tej delavnici vam bo dipl. med. sestra s številnimi izkušnjami s področja pediatrije pokazala, kako dojenčka pravilno držimo in nosimo, kako ga polagamo in dvigamo, da zaradi neustreznega premikanja pri otroku ne zaviramo uspešnega gibalnega razvoja. Obdelali bomo podiranje kupčka, pasenje kravic, previjanje, temo kako ravnamo, ko dojenček joka ... Ena ura handlinga stane 25 EUR (za maksimalno dve osebi).

Uporaba pripomočkov v obdobju dojenčka

Dudica da ali ne? Če da, kakšna? Ali je bolje dojenčku dati stekleničko ali ga hraniti z žličko? Kdaj kozarček? Ali dojenček sme ležati v ležalniku? Kaj pa nosilke? Ta in še kup drugih vprašanj bodo tema te delavnice.

Spanje in uspavanje otroka ter privajanje na kahlico

V okviru te delavnice se bomo dotaknili vprašanj, kot so: naj dojenček spi v svoji posteljici ali lahko  pri mami, kako uspavati, ali je kaj narobe, če zaspi samo ob prsih, ali mora zaspati sam, kdaj na kahlico, kako začeti privajati ...

Prehrana dojenčka

Na tej delavnici boste izvedeli vse o dojenju: kako veste, da imate dovolj mleka, ali dojenje boli, kako pristavljati dojenčka k prsim, (na) koliko časa mora jesti ... Pogovarjali pa se bomo tudi o dopolnilni prehrani, uvajanju mešane prehrane in glutena, o tveganju za razvoj alergij, o prehodu na prilagojeno družinsko prehrano, o zgodnjih vplivih na razvoj okusa ipd.